Ligging en grootte Kreta

Kreta is het grootste eiland van Griekenland en één van de grotere eilanden in de Middellandse Zee. Het is tevens bijna het meest zuidelijke eiland van Europa. Vooral 's zomers is de zuidelijke ligging van Kreta een vrijwel zekere garantie voor prachtig strandweer. Deze ligging maakt Kreta al jarenlang één van de meest populaire zomerse vakantiebestemming voor een groot aantal Nederlanders.

Ligging Kreta

Kreta ligt in de Middelandse Zee, ongeveer 100 kilometer afstand ten zuiden van het Griekse vasteland. Het eiland is het meest zuidelijke grote eiland van Griekenland en is tevens het grootste eiland van het land.

Kreta is bijna het meest zuidelijke punt van Europa. Het meest zuidelijke punt van het continent is in feite het veel kleinere eiland Gavdos, dat ongeveer 35 kilometer voor de zuidkust van Kreta te vinden is. Door de zuidelijke ligging van Kreta, is het hier van vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar warm en aangenaam weer, perfect voor een heerlijke vakantie.

De afstand van Kreta vanaf Amsterdam Airport Schiphol is ongeveer 2500 kilometer. De gemiddelde vlucht naar Kreta doet er ongeveer 3,5 uur tot 4 uur over om deze afstand te overbruggen. Kreta hoort bij Griekenland en is dus onderdeel van de Europese Unie.

Kreta weetje

Kreta is al sinds de Griekse oudheid een belangrijk en bijzonder eiland. Veel ruïnes en oude tempels op Kreta herinneren nog aan deze vergane tijd. De oudste sporen van beschaving op het eiland gaan terug tot de Minoïsche beschaving, tot ongeveer 3500 v. Chr. Er wonen dus al minimaal 5500 jaar mensen op Kreta.

De bijzondere ligging van Kreta in de Middelandse Zee heeft er veel aan bijgedragen dat het een belangrijk eiland was. De Middelandse Zee was een drukke zee vol handelsroutes in de hoogtijdagen van de klassieke Griekse cultuur en Kreta was hierin een belangrijk knooppunt.

Vakantie naar Kreta zoeken

Grootte Kreta

Veel mensen die een vakantie naar Kreta boeken verkijken zich op de afmetingen van het eiland. In werkelijkheid is Kreta een groot eiland, één van de grootste in de Middellandse Zee. De oppervlakte van Kreta is ca. 8.450 km². Hiermee is Kreta ongeveer zo groot als een kwart van heel Nederland.

Kreta strekt zich hemelsbreed uit over een breedte van ongeveer 250 kilometer. Over de kronkelende wegen van het westen naar het oosten van het eiland rijden, is ongeveer even ver als van het noorden naar het zuiden van Nederland - een slordige 300 kilometer. Het is een rit die tussen de 4 en 5 uur in beslag neemt en dus niet heel geschikt voor een daguitje.

Van het noorden naar het zuiden van Kreta is een stuk minder ver. Op het breedste deel van het eiland is de afstand tussen de noordkust en zuidkust van Kreta maar ongeveer 50 kilometer. Op de meeste stukken is het eiland aanzienlijk smaller - soms maar ongeveer 10 kilometer. De meeste steden liggen in het noorden en de wegen naar het zuiden zijn soms wat minder in kwaliteit dan de wegen in het noorden, wat sommige plaatsen het zuiden iets minder makkelijk bereikbaar maakt.

Vervoer Kreta

Informatie nodig over de verschillende mogelijkheden tot vervoer op Kreta? Vind hier uitgebreide informatie over huurauto's, bussen, taxi's en meer - zeer handig bij een bezoek aan Kreta.

Weer en klimaat Kreta

Naast de ligging op Kreta benieuwd naar het weer op het eiland? Vind hier informatie over het mediterrane klimaat van het eiland. Uitgebreide info over de temperaturen, neerslag en wind in de verschillende seizoenen.

Landschap van Kreta

Kreta is een bergachtig eiland met vooral in het midden een grote bergrug. Vlakke stukken land zijn zeldzaam. Het eiland heeft wel een aantal indrukwekkende hoogvlaktes - zoals de bekende Lassithihoogvlakte - vlakkere stukken land omringd door bergen.

De meeste stranden op het eiland zijn aan de noordkant te vinden. Hier zijn dan ook de meeste toeristische plaatsen te vinden en het grootste aantal vakantie-accommodaties. Het zuiden kent wel enkele fraaie stranden en baaien, maar deze zijn meestal beperkte tot smalle en korte stroken zand. Tevens zijn deze vanaf de meeste vakantie-accommodaties moeilijker te bereiken.

Kreta wordt omringd door een groot aantal kleinere eilanden. Veel van deze zijn heel klein en onbewoond. Een aantal eilanden zijn iets groter en zijn wel bewoond en zijn te bezoeken via een veerboot vanaf Kreta. Het meest bekend van deze eilanden is Gavdos ten zuiden van Kreta. Op Gavdos is Kaap Tripiti te vinden, het meest zuidelijke punt van Europa.

Volledig verzorgd naar Kreta

Ons aanbod voor vakanties naar Kreta bevat accommodaties op het hele eiland. Op zoek naar een onvergetelijke vakantie? Boek een pakketreis naar Kreta binnen ons ruime aanbod en een fantastische vakantie is gegarandeerd. Boek nu een vakantie naar Kreta vol zon, zee en strand.

Volledige aanbod bekijken

Goed voorbereid op vakantie naar Kreta

Bij Travelnoord verzorgen we al vele jaren vakanties naar Kreta. Onze deskundige experts weten alles over Kreta en hebben de beste accommodaties geselecteerd. Elke pakketreis in ons aanbod is een garantie voor een geweldige vakantie. Elke boeking wordt zorgvuldig verzorgd door onze reismedewerkers. De luxe van een reisbureau en het gemak van online boeken - daarvoor staan we bij Travelnoord. Boek een pakketreis naar Kreta bij ons en geniet van een onvergetelijke vakantie.

Populair op Kreta